De tre första dagarna av Festive 500

God jul! Nu är Festive 500 igång för fullt. Tre dagar har gått och jag har cyklat 187 km av 500. Det känns riktigt bra såhär långt. Å andra sidan hade jag varit lite orolig om jag kände mig sliten redan nu när jag har fem dagar kvar. Så än så länge går den här utmaningen enligt plan.

Dag 1

På julaftonsmorgonen hade jag ställt väckarklockan på 05.45 och smög upp och åt frukost, klädde på mig alla lager och blev sedan avvinkad av föräldrar och farbror. Jag cyklade ut på en liten väg mot Skeppsmalen som ligger vid havet lite norr om Övik. Det var helt mörkt den första 1,5 timmen, men det var inga problem med en bra lampa så jag ser och reflexer och lampor så att jag syns.

Det kändes så mysigt att cykla genom det vita vackra vinterlandskapet i ottan när ingen annan var ute. Det var stor julkänsla i hela kroppen! Det gjorde inget att det var underkylt regn, dimmigt och rätt halt på vägarna. Jackan blev lite stel och jag hade en ishinna på hjälmen och framsidan av kroppen. Det gjorde heller ingenting.

Jag kom hem efter 50 km och 3 timmar väldigt nöjd och redo att fira in julen med familjen. Vi gick upp på berget bakom föräldrarnas hus och fikade vid samma träd som vi fikar vid varje julafton sedan mer än 10 år tillbaka, och vi tar kort vid samma sten. Det är alltid olika väder och olika mycket snö, så varje år ser lite annorlunda ut. En av mina favorittraditioner helt klart! På eftermiddagen blev det fika, julbord, julklappsöppning, efterrätt och mysigt häng med prat och spel innan det var dags att knoppa in.

Dag 2

Jag klev upp i ottan igen och cyklade iväg mot Norrböle, där Alex bror och hans familj bor. Jag ville hinna säga hej och god jul innan de skulle iväg igen på förmiddagen. En lika fin morgon som julaftonen med vitt, mörkt och öde överallt. Det snöade lite men blåste knappt. När jag hade 6 km kvar blev hjulspåren färre och därmed vägen slirigare. Men tillslut kom jag fram och möttes av alla i hallen medans jag tog av mig mina snöiga och blöta kläder.

Jag gjorde dem sällskap vid köksbordet och åt min andra frukost. Tack för det! Sen behövde folk åka vidare, och jag tog en tupplur innan jag cyklade hemåt igen. Det var ännu mer snö på vägen nu och slirigt om jag inte höll en bra linje i ett spår. Var nära på att ramla en gång. När jag blev omkörd av plogbilen blev det lättare.

Jag kom hem igen med 76 km och lite över 5 timmar samlat i dagens etapp. Det var ljuvligt med bastu efteråt! Jag fryser egentligen inte så mycket när jag cyklar. Det är lite kallt i början, men jag blir varm efter den första uppförsbacken. Tår och fingrar blir lite kalla tillslut och idag bytte jag till torra vantar två gånger. Svetten är min värsta fiende för det gör att jag blir kall sen. Så kan man hålla sig torr är det lättare att hålla sig varm.

Dag 3

Idag var det en minusgrad kallare än de första två dagarna, men det kändes kallare än så. Upp tidigt och bege sig iväg på ojämnt oplogade trottoarer och sedan ut på vägen med en perfekt uppkörd asfaltstrimma. Det var mörkt och tyst och det gick rätt långsamt. Jag misstänkte att jag både hade motlut och lätt motvind, även om det inte syntes på träden.

Jag hade sagt till dem där hemma att jag skulle cykla i två timmar och sedan vända. När två timmar hade gått hade jag inte kommit i närheten av det jag tänkt cykla. Min plan var att cykla 65 km på fyra timmar. Jag reviderade och tänkte att det fick duga med 60 km idag, för mina tår var rätt kalla och jag var redan kissnödig. Jag hade ingen lust med att ta av mig allt på överkroppen för att kunna vika hängslerna på cykelbyxorna åt sidan och pinka i ett dike. Nej, då skulle kylan vinna mot min kropp. Kändes det som.

Efter 2 timmar och 20 minuter hade jag cyklat 30 km och jag vände. Det gick genast mycket fortare på tillbakavägen. Nerför och kanske lite medvind. Jag bytte till torra handskar vid en avtagsväg och trampade på. Tillslut kom jag tillbaka till de oplogade och ojämna trottoarerna och farten togs ner rejält. Väl hemma blev jag mött av min fotande pappa och resten av familjen. Toabesöket var najs. Sedan tömde jag nästan varmvattenberedaren med en skållhet dusch.

Jag är ändå nöjd med dagens cykling, även om den blev kortare än jag tänkte. Imorgon ska det tydligen bli kallare, så då blir det nog att jag tar två rundor, annars kommer jag frysa fast i cykeln. Det blir täckbyxor och tigerbalsam på tårna.

God fortsättning!

/Johanna

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *