Sommarens cykelsemester till Göteborg

Jag säger det på en gång: i sommar ska jag cykla från Umeå till Göteborg!

Det ska bli så himla kul! Förra sommaren cyklade jag en runda med start och mål i Umeå och besökte bland annat Sollefteå, Östersund, Dorotea, Åsele och Fredrika. Nånstans i skogarna kring dessa orter tänkte jag att ”ok, nu vet jag hur det ser ut här, nästa tur blir söderut” och så har jag bestämt mig för att Göteborg är slutmålet för årets långa cykeltur.

Varför jag valde Göteborg är för att jag känner många som bor där: syster, med familj, farbror och kompisar. Det ligger även på lagom avstånd från Umeå och jag får cykla genom stora delar av Sverige och se landskapen förändras. Jag tänkte också att jag passar på att cykla genom skärgården på västkusten på vägen ner, nu när jag har chansen!

Jag har valt en lite krokig men förhoppningsvis vacker och inte allt för trafikerad väg ner genom Sverige. Vissa sträckor är mer planerade än andra, men som det mesta så kommer nog planen att ändras litegrann under vägen.

Jag räknar med att vara borta i lite mer än tre veckor, vilodagar och några dagar i Göteborg inräknade. Det blir kanske 15-16 cykeldagar och ungefär 1500 km. Sen kommer jag ta nattåg hem till Umeå igen. Den som tänker i siffror ser att jag har räknat med att snitta 100 km per dag som jag cyklar. Det är ok om det inte är så kuperat, men lite tuffare om det är mycket backar. Jag kommer försöka att packa minimalt med prylar på denna tur, vilket jag försöker varje gång i och för sig.

Jag tror att dagsetapperna kommer kännas långa i början, för jag har inte cyklat jättemånga långpass i år, jag har mest cyklat MTB i 1-2 timmar åt gången, men det är dags att klämma in några långpass till innan jag i mitten av juli lämnar Umeå.

Förutom att jag borde cykla nåt mer långpass innan (det känns som man alltid känner att man borde tränat mer inför fysiska projekt, så allt är väl i sin ordning) har jag en del annat jag bör hinna med innan avfärd. Det viktigaste är att serva bromsarna på cykeln. Troligtvis behöver jag byta bromsklossar och kanske en vajer också. Jag behöver även kolla om kedjan behöver bytas.

Förra året när jag byggde cykeln passade jag på att också köpa lite specialverktyg. Ett av dem var ett verktyg som mäter hur mycket kedjan har sträckts ut så att man vet när den behöver bytas. För om man inte väntar allt för länge med att byta kedja kan man behålla kassetten lite längre, för de sliter på varandra. Men hur man vet när kassetten behöver bytas vet jag inte än, men just nu antar jag att den är i tillräckligt gott skick för att ta mig till Göteborg.

Förutom lite bromsservice och eventuellt ny kedja kommer jag byta styrlinda. Den som jag har nu är helt söndertrasad och ser för hemsk ut. Genom reklamation har jag en ny liggandes hemma. Annars kommer jag köra med samma prylar som förra året, inga uppdateringar förutom en väldigt fluo-orange t-shirt som kommer synas jättebra på vägarna. Safety first.

Nu kommer jag jobba 3,5 dagar och sen gå på sju veckors semester. Jag tog tjänstledigt i två veckor för att kunna vara ledig lite längre, vilket känns så rätt och så skönt. Det här innebär att jag kommer hinna med annat kul än att cykla till Göteborg. Jag kickstartar semestern med en vecka i fjällen med mina syskon, det ska bli riktigt kul!

Nästa gång jag skriver här blir efter fjällveckan och mitt i cykelpackning och de sista förberedelserna. Missa inte det!

/Johanna

2 reaktioner till “Sommarens cykelsemester till Göteborg”

  1. Vad har du för cykel? Tänker cykla Umeå-Skellefteå nästa vecka. Jag tänker ha ryggsäck men med minimal packning. Cyklar från Ersboda via Ersmark. Jag cyklar via Bullmark och Bygdsiljum, Burträsk. Har du koll på hur många ställen man kan köpa något att stoppa i magen? Räknar med drygt 6 timmar.

    1. Hej! Jag har byggt min touringcykel utifrån en Trek 520 ram och valt ut komponenterna själv. Låter som en fin tur!i Bygdsiljum och Burträsk kan du fylla på, finns affärer där. 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *