Etapp 1. Umeå – Vemdalen

Fem cykeldagar och 464 km. Det har det tagit mig att komma hit till Vemdalen från Umeå. Jag har vilodag idag och tänkte passa på att skriva lite om de första fem cykeldagarna.

Första dagen skulle jag cykla till Övik och sova över hos mina föräldrar. Det innebar att jag hade ett tåg att passa, för att slippa cykla på E4:an. Som vanligt kändes första dagen lite stressig men ändå en härlig känsla av att äntligen ha påbörjat cykelturen. Jag hade kollat dagen innan att det fanns biljetter kvar att köpa, för tänk om nåt hände och jag var tvungen att ta ett senare tåg. Men medan jag står vid sidan av vägen och har lämnat Umeå och jag ska boka biljett så går inte det. ”Inte tillgängligt”.

Jag cyklar till Hörnefors, äter min lunch i skuggan och går upp på perrongen och väntar på tåget jag inte har nån biljett till. Tåget kommer, konduktören kliver ut och jag frågar om man kan köpa biljett på tåget. ”Det går bra.” Pjuuh! Enorm lättnad.

Lättnaden består också i att jag kommer hinna lämna in cykeln och få hjälp med bakbromsen som inte alls fungerar. Tråkig insikt kvällen innan avfärd.

Jag anländer hos mamma och pappa som möter mig med kramar, kameror, bubbel och jordgubbar. Det är fest varje gång jag cyklar dit. Sen far pappa och jag till cykelverkstaden som fixar min bakbroms på några minuter och inte behöver jag betala heller. Nästa gång ska jag försöka skruva lite till…

Från att turen startade lite stressigt och struligt med tåg och bakbroms fortsätter den i de positiva överaskningarnas tecken. Dag två cyklar jag mot Sollefteå. Det går bra men benen känns lite tunga från dagen innan. När jag är på väg ut från Sollefteå för att cykla de sista kilometrarna till min tänkta tältplats för natten åker en tjej på inlines ikapp mig i en uppförsbacke. Vi pratar lite och sen undrar hon om jag vill sova hemma hos henne istället för att tälta. ”Eh, ja gärna!”

Sagt och gjort, vi vänder tillbaka hemåt henne och jag får både duscha och tvätta kläder, vilken lyx! Medan jag installerar mig och tvättar bort svett, salt, solkräm och vägdamm från både mig och kläderna kör hon sin inlinesrunda. Hanna kommer från Skåne, pluggar statsvetenskap i Umeå och sommarjobbar på Skatteverket i Sollefteå. Hon är några år yngre än mig och vi pratar om allt möjligt när hon är tillbaka. Den kvällen somnar jag väldigt glad. Tusen tack Hanna för att du bjöd in mig, den kvällen gav mig mycket energi och inspiration!

Jag cyklar sedan vidare västerut på väldigt vackra småvägar som har lite trafik men en del backar. I Kälarne kommer en kille från Tjeckien fram till mig när jag står och knölar ner min nyinköpta mat i cykelväskorna. Han säger att han också håller på med långfärdscykling och vi pratar en del om det. Han undrar om jag använder Warm Showers och om jag ska cykla mer idag. Jag svarar att jag brukar använda det (man bor hemma hos andra långfärdscyklister genom ett nätverk) och att jag tänkt cykla ungefär en timme till. Han förstår och önskar mig lycka till fortsatt. Jag sover nästa natt på en mysig liten camping och turens första dopp äger rum.

Dag fyra bär det av mot Bräcke där jag äter lunch i skuggan av en Ica-skylt. Annars är det lagom varmt och jag känner mig stark. Benen har nog fattat grejen nu. Jag fortsätter på småvägar och när jag kommer till en by och har cyklat nästan 100 km frågar jag en äldre man om han har nåt tips på var jag kan tälta vid sjön. ”Du får tälta var du vill!” säger han varmt. Vi småpratar lite och sen frågar han om jag vill låna deras lilla enkla stuga i skogen. Den ligger vid en annan sjö. ”Eh, ja gärna!” säger jag. Dåså. Vi cyklar några kilometer på en grusväg och där står den. En otroligt charmig stuga som flyttades från Strömsund förra sommaren. Han visar mig runt lite snabbt, ger mig hans nummer om det skulle vara nåt och önskar mig sen en trevlig kväll.

Tack för lånet av den otroligt mysiga stugan Tryggve! Jag hade en riktigt fin kväll och doppet i sjön var ljuvligt.

Dag fem är sista cykeldagen innan en vilodag i Vemdalen. De två föregående dagarna var temperaturen väldigt behaglig. Den här dagen är det väldigt blåsigt och kallare. Kyleffekten gör att jag behöver ta på mig nästan alla mina kläder, speciellt i nerförsbackarna är det riktigt kallt. Det känns som om jag har mest motvind, när det lutar lite lätt nerför måste jag ändå trampa på och kommer bara upp i ca 10 km/h. Men det går bra, och jag lyssnar på ljudbok, musik och sommarprat.

Är det uppförs är det också nerförs och det går fort i de branta långa nerförsbackarna som nu finns i närheten av fjällen. Jag kommer upp i runt 50 km/h och njuter av att se på pulsklockan att kilometrarna tickar på. Tillslut kommer jag fram till Vemdalen och checkar in på ett väldigt mysigt och fint vandrarhem.

Etapp 1 av 3 är klart och jag äter middag i sängen och kollar på serie innan jag släcker lampan och sover i 10 timmar.

Imorgon fortsätter jag söderut mot Sveg och sen vidare mot Mora och södra Dalarna och Värmland. Nästa vilodag kommer jag ta i Karlstad efter sex cykeldagar till. Det ska bli spännande att se vad etapp 2 har att bjuda på.

Vi hörs!

/Johanna

6 reaktioner till “Etapp 1. Umeå – Vemdalen”

 1. Hej johanna! Jag ääälskar att läsa om dina cykeläventyr! Du skriver så trevligt om dom och allt du får uppleva längs vägen:-) Jag undrar bara hur du lyckas cykla så långa sträckor utan att få allt för ont i baken? Lycka till på resten av färden! Kram från sweco-Maja

  1. Så kul att du följer Maja! 😀 jag får ont ibland och tillslut också, men saker som hjälper är bra cykelbyxor, en sadel som passar och bodyglide/chamois-kräm på utsatt hud i sadelregionen. 🙂

 2. Intressant beskrivet av din resa. Härliga bilder.
  Kul att se mamma o pappa!
  Varmt lycka till i fortsättni ngen!

 3. Hej!
  Hoppas natten var lugn och tyst så du fick den sömn du behövde. Nu ska det bli kul att följa din resa. Hör av dig om det blir problem.

  Mvh Rutschkanemöntören 😊

  1. Vad kul att du hittat hit!! Natten var mycket lugn och jag sov väldigt bra, trots att det var lite kyligt. 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *